דרך הקשב | הפרעות שינה , בעיות קשב וריכוז , הפרעות
דרך הקשב - מכון הפרעות קשב וריכוז  
   

בעיות קשב וריכוז והקשר בין הפרעות שינה והפרעות עוררות

בעיות קשב וריכוז בשינהאנשים הסובלים ממה שמכונה בעיות קשב וריכוז מדווחים בתכיפות גבוהה על קשיים בהירדמות, תקופות עוררות במהלך הלילה, שינה קטועה וקשיי התעוררות בבקרים. קשיים אלה קיימים פעמים רבות כבר מהילדות.  בבואנו להבין את בעיית השינה ניתן להסתכל על ערנות כציר הנמשך בין שני קטבים; בקוטב האחד נמצאת השינה שבה רמת העירנות ויכולת התגובה לסביבה נמוכה ,באמצע הציר, מצב העירות מאופיין ביכולת מתאימה של תגובות לגירויים סביבתיים. ובקוטב הנגדי, רמת העוררות גבוהה עד כדי כך שהאדם מתקשה להירגע וסובל מתגובתיות יתר לסביבה.

המערכות המוחיות האחראיות על העוררות הן גם אלה שמעורבות באופן עמוק בביטויים האחרים של הפרעת הקשב. רבים מהסובלים מהפרעת קשב וריכוז מתלוננים על קושי לפתח ולקיים רמה יציבה של איזון בין עוררות לשינה,על קשיי הירדמות וקשיים לקום בבוקר על קשיים להשיג ולקיים רמת עוררות מתאימה במהלך היום, רמה הכרחית על מנת לתפקד בעבודה ובפעילויות יום יומיות אחרות.


תלונות על דחיינות וקשיים להשלים משימות נובעות  לא רק מקשיי ארגון ותעדוף המאפיינים את הסובלים מהפרעות קשב, אלא יכולים לנבוע גם מבעיות שינה ומקושי בהחזקת רמת עוררות ומוטיבציה מספקת הנדרשת להתחיל ולהשלים משימות בזמן סביר.  

מחקרים כיום מצביעים על קשר בין הפרעת קשב לבין קשיי עוררות ושינה. במחקרים  שנערכו לאחרונה נמצא שיותר מ-50% מהילדים עם הפרעות קשב וריכוז סבלו בילדותם גם מהפרעות בשינה מצד שני, אלה שסבלו מהפרעות בשינה היו בסבירות גבוהה פי 12 לסבול מהפרעת קשב וריכוז. מאידך, מחקרים אחרים שנעשו במעבדות שינה לא הצליחו להוכיח קשר מובהק וברור בין קשיי שינה להפרעות קשב, אך בחלק מהמחקרים נמצאו קשרים ברורים הקושרים בין תנועתיות יתר תוך כדי שינה לבין הפרעות קשב , ובין קשיי ריכוז והפרעות קשב לבין התעוררויות מרובות בלילות. כמו כן, אצל חלק מהנבדקים הסובלים מבעיות קשב וריכוז נמצאו ממצאים המצביעים על בעיות בתפקוד השעון הביולוגי. השעון הביולוגי הוא המנגנון  הממוקם בחלק המרכזי של המח (SCN) בהיפותלמוס  והוא מווסת ומתזמן את התיפקוד היומי של בעלי החיים במקביל למחזוריות השמש.בין היתר קובע השעון הביאולוגי את תזמון העייפות לקראת השינה ואת משך זמן השינה ומושפע מחשיפה לאור. בעיות במשטר השינה והקושי להירדם בשעות מקובלות אצל הסובלים מהפרעות קשב וריכוז במיוחד הפרעות קשב וריכוז במבוגרים צעירים, יכולות להיות גם עדות לפגיעה בשעון הביולוגי.

קשיי שינה נפוצים כאמור אצל ילדים עם הפרעות קשב וריכוז. קשיים אלו באים לידי ביטוי במוכנות ללכת לישון ובקשות חוזרות ונשנות לדחות את השינה "עוד מעט",בהתעקשות יתרה מצד הילדים להישאר עמם עד שיירדמו, ובתנועתיות מרובה וחוסר שקט תוך כדי שינה. קשיים אלה יכולים לנבוע גם מהיגיינת שינה לא נכונה קרי, הרגלים שגויים של דרך הורדת הפעילות לקראת השינה. גם מתבגרים ומבוגרים עם הפרעות קשב נוטים לתאר קשיים בהירדמות או נטייה להתעורר לקראת הערבים וכן דחף מוגבר לפעילות ורצון מועצם לעשייה דווקא בשעות המאוחרות של הלילה, אנשים אלה מכונים פעמים רבות בשם"ציפורי לילה".  אנשים אלה שונים מאנשים המתקשים להירדם עקב סיבות רגשיות  שונות כמו חרדה דאגות ,דיכאון חורף,או מחשבות טורדניות. סיבות נוספות להפרעות בשינה הן הפרעות נשימה בשינה מה שמכונה "תסמונת דום נשימה", תסמונת הרגל הלא שקטה ( RESTLESS LEG SYNDROM) ונרקולפסיה שהיא הפרעת שינה ספציפית בה נוטים  הסובלים ל"נקר" במהלך היום, לפעמים תוך כדי מפגש חברתי או תוך כדי נהיגה.יש לציין כי כל סוגי הפרעות השינה יכולות לבוא לידי ביטוי במהלך היום, בתמונה הדומה לתופעות המאפיינות בעיות קשב וריכוז ולכן האבחון המקצועי הוא המפתח לטיפול מתאים.  

אחת מההשפעות הבולטות של קשיי שינה במבוגרים היא פגיעה בתפקוד היום יומי בתחומי העבודה, הלימודים ובקשרים חברתיים. הפגיעה באה לידי ביטוי בקושי לקום בזמן, באיחורים וחיסורים לעבודה ולימודים, באי עמידה בלוחות זמנים ובמילוי משימות  ובקושי לשלב בין העבודה ולימודים לבין חיי משפחה וחיי חברה תקינים. קשיים בתחום האקדמי יכולים להביא לפגיעה בהישגים אקדמיים,לציונים נמוכים ולעיתים אף עד נשירה מלימודים וחוסר מיצוי הפוטנציאל האקדמי. במישור התעסוקתי, מובילים הקשיים פעמים רבות למתחים ופגיעה בקריירה מקצועית ,לרמות תעסוקה נמוכות ביחס ליכולות, להחלפת מקומות עבודה בתדירות גבוהה ואף לפיטורין. הכישלונות החוזרים למול הפוטנציאל משפיעים לרעה על הדימוי העצמי ומביאים לערך עצמי נמוך ויכולים אף לגרום לירידה במוטיבציה לדיכאון וכן לנטייה לשימוש מוגבר באלכוהול וסמים.  הדיכאון  מצידו וכמובן שימוש באלכוהול וסמים, פוגעים בכישורים הניהוליים של מערכת הקשב כמו ביכולת הריכוז, בערנות, ובזיכרון עבודה ומגבירים את הפרעות השינה עצמן בתהליך הפועל פעמים רבות כמעגל קסמים.    

מבין הסובלים מהפרעת ADD , ישנה תת-קבוצה של הסובלים מהפרעת ערנות ראשונית.
ההפרעה כוללת חוסר-קשב, שעמום, אי-שקט גופני וישנוניות מוגברת. אנשים אלה נוטים לפתח היפראקטיביות על מנת להתמודד עם הנטייה לישנוניות. הם נוטים לזוז יותר בכיסא וזקוקים להפסקות מרובות על מנת לשמור על ערנות. בנוסף נוטים אנשים אלה להירדם במהלך הרצאות או ישיבות ארוכות.

הטיפול בהפרעות השינה נגזר מאבחון הסיבות להפרעה וטיפול ספציפי בבעיות שאובחנו. לאחר תהליך אבחוני מבדיל, ניתן להציע טיפול שמתחיל בהדרכה לגבי היגיינת שינה, טיפול בדפוסי התנהגות שמשפיעים לרעה על השינה וטיפול בדיכאון וחרדה ומצבי רוח הפוגעים בשינה.
הטיפול התרופתי מתחיל בבדיקת כלל התרופות והחומרים בהם משתמש הפונה ויכולים להשפיע על השינה. לדוגמא הריטלין, הניתן לסובלים מהפרעת קשב וריכוז, יכול דווקא להגביר קשיי הירדמות ולפגוע במקרים מסויימים באיכות השינה.
במצבים אלה נכון לנסות לשנות או להחליף את סוג התרופות נגד הפרעת קשב לתרופות שאינן מעוררות. ניתן במקרים מסויימים להשתמש בתרופות שמשפרות שינה אך שימוש בתרופות שינה אינו מומלץ בשל הנטייה שלהן לגרום להתמכרות בשימושים ממושכים. יש מקרים בהם ממליצים הרופאים להשתמש בתרופות ממשפחת התרופות נוגדות הדיכאון להן השפעה חיובית על דפוס השינה. בכל מקרה התאמת התרופות צריכה להיעשות בהתייעצות עם הרופא המטפל.

 

מאמר זה נכתב ע"י ד"ר ברוך, בנדיקט סטיר

 

 

 


| הפרעות שינה || בעיות קשב וריכוז || הפרעות עוררות || הפרעת קשב וריכוז |
  • הדפס עמוד זה
  • ספר לחבר
  • הוסף לפייסבוק
  • הוסף לגוגל סימניות
  • הוסף ציוץ בטויטר

 

 

 

פותחים סדנת מיינדפולנס

לימוד תרגול והנאה

לוותיקים וחדשים

ימי חמישי בבוקר

8.30-10.30

לימוד ותרגול

לפרטים והרשמה במייל:

KESHEVSTYR@GMAIL.COM

או 050-6256503

********

דיכאון וחרדה

אבחנה מבדלת וטיפול

**********

אבחון וטיפול

בהפרעת קשב

מבוגרים

ומתן חוות דעת

לביטוח לאומי

050-2344332

********

לקליניקה הפרטית בלבד

חרדה והדיכאון

"פתיל קצר"

קשיים בוויסות הרגשי

על כל אלה ועוד

תוכלו לשוחח  עם

ד"ר ברוך סטיר

***

 ייעוץ תרופתי

בנושא הפרעת קשב

בקליניקה הפרטית

אם קיבלתם תרופה שלא ממש עוזרת

 ישנן אפשרויות רבות לטיפול

למיידע עדכני

ולהתייעצות תרופתית

עם ד"ר ברוך סטיר

0502344332

 

***

 

   לקליניקה הפרטית בלבד

   ללא קשר לקופות החולים

   לקביעת תורים-ד"ר סטיר

   0502344332

     
 
 

* שם:
* אימייל:
* טלפון:
Captcha